THE VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF ELEMENTARY FOURTH GRADE NUMBER SENSE SCALE

İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN SAYI HİSSİ ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

THE VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF ELEMENTARY FOURTH GRADE NUMBER SENSE SCALE

 
Author : Mustafa Ulu  , Ayşe Kübra GÜRKAN  
Type :
Printing Year : 2023
Number : 22
Page : 883-909
DOI Number: :
Cite : Mustafa Ulu , Ayşe Kübra GÜRKAN, (2023). THE VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF ELEMENTARY FOURTH GRADE NUMBER SENSE SCALE. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 22, p. 883-909. Doi: 10.35826/ijetsar.594.
    


Summary

In this study it was aimed to develop a valid and reliable number sense scale for elementary school students. Construct validity studies were conducted with 299 elementary school 4th grade students studying in 2 public schools in Eskişehir province selected by cluster sampling method. Criterion validity studies were conducted with 312 elementary school 4th grade students studying in 4 public schools in Eskişehir. As a result of the literature review and expert opinions, it was decided that the theoretical structure of the scale would consist of 6 factors and 31 items, namely the meaning and size of numbers, decomposing and combining numbers, determining reference points, the effect of operations on numbers, the flexible use of numbers, and the sensibility of numbers. Item analysis studies were first conducted on the draft scale and it was decided to remove 6 items with low discrimination from the test. Following the item analysis studies, construct validity studies were conducted. Within the scope of construct validity, it was aimed to test the theoretical structure created by the researchers. In this context, confirmatory factor analysis (CFA) technique was thought to be more appropriate for the purpose. As a result of CFA, it was determined that the theoretical structure of the scale produced a high fit with its 6-factor 25-item structure. It was determined that the reliability coefficients of the whole scale and each factor were sufficient. Finally, within the scope of criterion validity, the relationship of the number sense scale with the problem solving achievement test developed by Ulu (2017) was examined. As a result, it was seen that all factors of the number sense scale had a moderately significant relationship with problem solving success, and this finding allowed us to see that the criterion validity of the number sense scale was sufficient.



Keywords

Key words: Elementary, number sense scale, validity and reliability



Abstract

Bu çalışmada ilkokul öğrencileri için geçerli ve güvenilir bir sayı duyusu ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapı geçerliği çalışmaları Eskişehir ilinde küme örnekleme yöntemi ile seçilen 2 devlet okulunda öğrenim gören 299 ilkokul 4. sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Ölçüt geçerliği çalışmaları ise Eskişehir'de 4 devlet okulunda öğrenim gören 312 ilkokul 4. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması ve uzman görüşleri sonucunda ölçeğin kuramsal yapısının sayıların anlamı ve büyüklüğü, sayıları ayrıştırma ve birleştirme, referans noktalarını belirleme, işlemlerin sayılar üzerindeki etkisi, sayıların esnek kullanımı ve sayıların duyarlılığı olmak üzere 6 faktör ve 31 maddeden oluşmasına karar verilmiştir. Taslak ölçek üzerinde ilk olarak madde analizi çalışmaları yapılmış ve ayırt ediciliği düşük olan 6 maddenin testten çıkarılmasına karar verilmiştir. Madde analizi çalışmalarının ardından yapı geçerliliği çalışmaları yürütülmüştür. Yapı geçerliliği kapsamında araştırmacılar tarafından oluşturulan kuramsal yapının test edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda doğrulayıcı faktör analizi (DFA) tekniğinin amaca daha uygun olduğu düşünülmüştür. DFA sonucunda ölçeğin kuramsal yapısının 6 faktörlü 25 maddelik yapısıyla yüksek uyum ürettiği tespit edilmiştir. Ölçeğin tamamının ve her bir faktörün güvenilirlik katsayılarının yeterli olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ölçüt geçerliliği kapsamında sayı hissi ölçeğinin Ulu (2017) tarafından geliştirilen problem çözme başarı testi ile ilişkisi incelenmiştir. Sonuç olarak sayı hissi ölçeğinin tüm faktörlerinin problem çözme başarısı ile orta düzeyde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüş ve bu bulgu sayı hissi ölçeğinin ölçüt geçerliliğinin yeterli olduğunu görmemizi sağlamıştır.



Keywords

ilkokul, sayı hissi ölçeği, geçerlilik ve güvenirlik