DISCOURSE ON COLONIALISM: THE WARRIOR AIMÉ CÉSAIRE

KOLONYAL SÖYLEM: BİR SAVAŞÇI AİMÉ CÉSAİRE

DISCOURSE ON COLONIALISM: THE WARRIOR AIMÉ CÉSAIRE

 
Author : Sıla FÜSUNOĞLU  , Aslıhan DUMLU  
Type :
Printing Year : 2018
Number : 5
Page : 43-57
DOI Number: :
Cite : Sıla FÜSUNOĞLU , Aslıhan DUMLU, (2018). DISCOURSE ON COLONIALISM: THE WARRIOR AIMÉ CÉSAIRE. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 5, p. 43-57. Doi: .
    


Summary

Purpose of the study; questioning how the Colonial and Post-Colonial domination structures in the new world order in the global capitalist system can be sustained and how they can survive through the method of literature search from the viewpoint of Aimé Césaire. Another corresponding meaning of Colonialism in its literal sense in literature is imperialism. Post-Colonial movement shave also existed in the Colonial system which has been forming and gone parallel to it. Colonial process has been carried out not in a military but political, economican despecially cultural ways. This process still continue sit sexistence as the representation of the concept of “manufacture of consent”, which has been brought in to literature by Antonio Gramsci, and as the so-called modern stand of the capital cycle. There is no enforcement or physical occupation in the process of manufacture of consent. At this point, Aimé Césaire and his friends put forth their world view from cultural, literary and philosophical perspectives in their own peculiar way arguing that their studies on Colonialism differ from globally renowned doctrines.



Keywords

Colonialism, post-colonialism, ımperialism, globalization, proletarianisation



Abstract

Bu çalışmanın amacı; global kapitalist sistem içerisinde oluşan yeni dünya düzeninde Kolonyal ve Post-Kolonyal tahakküm yapılarının nasıl oluştuğunu ve varlığını nasıl sürdürebildiğini Aimé Césaire’ın görüşlerinden yola çıkılarak, literatür araştırması yöntemi ile sorgulamaktır. Kolonyalizm’in kelime anlamı itibariyle, literatürdeki diğer bir anlam karşılığı sömürgeciliktir. Post-Kolonyal hareketler ise, oluşan Kolonyal sistem içerisinde var olmuş ve ona paralel gelişmektedir. Kolonyal süreç, askeri şekilde olmayıp siyasi, ekonomik ve özellikle de kültürel şekilde gerçekleşmektedir. Bu süreç, Gramsci'nin de literatüre kazandırdığı “rıza üretimi” kavramının bir temsili olarak kapital döngünün sözde modern bir ayağı olarak varlığını sürdürmektedir. Bu noktada Aimé Césaire ve arkadaşları sömürgecilik çalışmalarını dünyanın bildiği öğretilerden daha farklı olduğunu savunarak kendilerine has bir yöntem ile kültürel, edebi ve felsefi açılardan dünya görüşlerini ortaya koymaktadır.



Keywords

Kolonyalizm, post-kolonyalizm, sömürgecilik, globalleşme, proleterleşme