JOINT VENTURES UNDER TURKISH LAW

TÜRK HUKUKU’NDA JOINT VENTURE KAVRAMI

JOINT VENTURES UNDER TURKISH LAW

 
Author : Latif TİLE    
Type :
Printing Year : 2018
Number : 5
Page : 17-27
DOI Number: :
Cite : Latif TİLE , (2018). JOINT VENTURES UNDER TURKISH LAW. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 5, p. 17-27. Doi: .
    


Summary

In todays world, multinational companies prefer working with another company while conducting commercial business abroad. The most common method to achieve this cooperation is 'joint venture'. In international business, distribution of products and services abroad is possible through joint venture contracts. With joint venture, risk can be spread, help overcome foreign market obstacles, acquire easier access to technologic and technical knowledge and strengthen entrepreneurships overall standing in the market. Corporate legal bodies, multinational companies, natural person and legal entities enter a contractual relationship under the roof of Joint Venture. Because of this, most countries regulate 'joint venture' in their legal system. Considering Turkish Laws, there is no regulation about joint venture. That said, due to joint venture's purpose, elements, parties of the agreement and the contract's nature falls within the jurisdiction of certain legislative acts. This work examines the joint ventures, their types and legal structures under Turkish Law.



Keywords

Joint Venture, Consortium, Joint Enterprise.



Abstract

Günümüzde çok uluslu şirketler, başka bir ülkede gösterecekleri ticari faaliyetleri tek başlarına yürütmek yerine, başka bir teşebbüsler ortak olarak yapmak yolunu seçmektedirler. Bu amaçla seçilen işbirliği modellerinin başında da joint venture gelmektedir. Uluslararası ticarette şirketlerin ürettikleri mal ve hizmetleri diğer ülkelerdeki tüketicilerin kullanımına sunmaları genellikle joint venture sözleşmeleri vasıtasıyla mümkün olmaktadır. Zira joint venture ile risk paylaşılmakta, pazara giriş engelleri aşılmakta, teknolojik ve teknik bilgiye ulaşmak kolaylaşmakta ve teşebbüslerin pazar gücü artmaktadır. Joint venture ile kamu tüzel kişileri, çok uluslu şirketler, gerçek veya tüzel kişiler bir sözleşmesel ilişkiye girmekte, diğer bir deyişle bir sözleşme çatısı altında toplanmaktadırlar. Bu nedenle, çoğu hukuk sistemi joint venture ile ilgili yasal düzenlemeler yapmıştır. Türk Hukuku bakımından, joint venture ile ilgili yasal bir düzenleme mevcut değildir. Bununla beraber joint venture amacı, unsurları, tarafların hak ve borçları ve sözleşmesel niteliği itibariyle bazı kanunların uygulama alanına girmektedir. Bu çalışmada Türk Hukuku bakımından joint venture sözleşmesinin türleri ve hukuki niteliği inceleme konusu yapılmıştır.



Keywords

Joint Venture, Konsorsiyum, Ortak Girişim.